Skip to main content

‘Mijn goede voornemen is dat ik geen goede voornemens heb dit jaar.’ Heb jij deze zin ook regelmatig gehoord rond oud en nieuw? Slim he, hoe we van tevoren al buffers kunnen inbouwen om niet te ‘falen.’

Inmiddels is het begin februari en zíjn er ook veel goede voornemens gesneuveld. Maar…  ik zie ook mensen in mijn omgeving bezig met gezonder eten, meer sporten, investeren in duurzame relaties,  etc. Hoe kun je jouw goede voornemens nu omzetten in een blijvende verandering? Bij CHDM helpen we mensen vaak door ze het ‘model van Bates’ te leren. Dit model laat zien dat je, door een verandering aan te brengen in één van de niveaus, een golfbeweging krijgt die alle andere niveaus beïnvloedt.

Model van Bates

Hoe werkt het?
Een voorbeeld:  Je bent ambitieus en jouw missie is meer vrouwen aan de top, maar je blijft een beetje hangen in je ‘comfortzone.’ Hoe kun je dit veranderen? Je zou kunnen verhuizen van de stad naar het platteland (verandering van omgeving). Achter je huis is een uitgestrekt natuurgebied waardoor je meer gaat wandelen en kunt nadenken over de stappen die je wilt zetten. Je pakt vaker de fiets en dit komt je overtuiging om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu ook ten goede. Je krijgt meer energie en groeit in zelfvertrouwen. Deze veranderingen geven je het zetje om binnen het bedrijf waar je werkt een stapje hoger op de ladder te klimmen. Je vaardigheden groeien en de top komt meer in zicht.

Of: Je hebt een hart voor de zwakkeren in de samenleving en wil graag een warme plek creëren in je buurt (missie). Daarbij heb je de overtuiging dat dit de gehele buurt ten goede komt en dat er meer onderlinge saamhorigheid zal ontstaan. Het feit dat je christen bent (identiteit) geeft jou de ‘drive’  jouw gedrag en vaardigheden te gebruiken om de omgeving te beïnvloeden. Je gaat aan de slag in het plaatselijk buurtcentrum en er ontstaan meer initiatieven waardoor er een dynamisch netwerk ontstaat en de buurt opleeft. Missie geslaagd.

2013: Jouw jaar van verandering?
CHDM coacht met verschillende methodieken, dit is er één van. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Ik wens je van harte een goed 2013 toe, met een mooie missie en gebruik van je vaardigheden op alle niveaus.

Margo Matse
Coach CHDM

J S