Skip to main content

Ik keek laatst naar een make-over programma. Het intrigeerde me hoeveel de eigenwaarde van de vrouw werd belemmerd door haar buitenkant. Ze had veel voor haar kiezen gehad. Ze wilde weer haar vrolijkheid terugkrijgen. Glossies en reclames doen ons misschien geloven dat dit zo is. Ik zou dit in eerste instantie bestrijden; het gaat toch om je binnenkant?

Toch bedacht ik me: wat laat ík in mijn etalage zien? De manier waarop ik me kleed, hoe ik loop, mijn haar verzorg, etc. geeft aan wie ik ben. Dat is iets waar ik zelf invloed op heb, in ieder geval gedeeltelijk. Stel nou dat je buitenkant, net als bij deze vrouw, je belemmert je binnenkant te laten zien. Je houdt je op de vlakte, maar hebt diepe gevoelens. Je houdt van contact, maar zoekt een veilige afstand. Je ervaart verdriet, maar wilt mensen niet belasten. Mensen zien eigenlijk maar een heel klein stukje, terwijl er zoveel unieks en leuks in je zit.

Ik kan me voorstellen dat een mooie buitenkant helpt om je binnenkant meer te laten zien. Jezelf mooi maken hoeft geen ijdelheid te zijn. Het hielp de vrouw om open te zijn. Zich vrijer te voelen. Meer te durven. Haar onzekerheid had ervoor gezorgd dat haar luiken dichtgingen. Geen etalage. Aan het eind van het programma, na allerlei ingrepen, straalde ze. Niet zozeer omdat ze er beter uitzag, maar omdat ze weer liefde kon geven en ontvangen. Ze nam haar plek weer in binnen haar gezin.

Een facelift is een mogelijkheid om dit te bewerkstelligen, maar iemand die samen met jou je kwaliteiten tevoorschijn haalt, ze afstoft en in de etalage neerzet, ook! Het leuke van mijn werk als coach is dat ik dit vaak mag meemaken. Elke keer als een coaching klant knopen doorhakt, zelf meer aan het stuur gaat staan, zichzelf weer leuk gaat vinden, dan gaat ze stralen. En het leuke is: dan straal ik ook!

Irene Hanemaaijer
coach – CHDM

J S